Leren zwemmen

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

 
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Zwemveiligheidsnorm.
 
Wij hebben echter de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.
 

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
  • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC. Deze diploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.


Dus: kies bewust en ga voor zekerheid!
Bekijk ook de filmpjes over zwemlesmethodes of zwemveiligheid van het NRZ.
Of kijk op http://allesoverzwemles.nl

      

De inhoud van onze zwemlessen is gebaseerd op de uitgangspunten motivatie, zwemplezier en zwemveiligheid.
                                              

  • Motivatie

Wij willen kinderen op een kindvriendelijke manier leren zwemmen. Veiligheid en veelzijdigheid staan hierin centraal. Ons streven is ieder kind zoveel mogelijk te stimuleren binnen zijn of haar mogelijkheden. In zwembad Olympia wordt modern zwemonderwijs gegeven door deskundige zwemonderwijzers, die ook regelmatig meegaan in het water om kinderen te ondersteunen in hun leerproces.
 

  • Zwemplezier

Water is leuk! Je wordt er nat van, je kunt er leuke spelletjes in doen en er lekker in zwemmen! Dat gevoel willen wij uw kind meegeven. Daarvoor zijn bepaalde vaardigheden nodig. Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld van kinderen en houden bij het leren zwemmen rekening met de leeftijd van uw kind. U vindt dat dan ook tijdens de zwemlessen terug bij het aanbieden van de oefenstof. Hierbij wordt gebruik gemaakt van leuk en leerzaam materiaal. Plezier bij het leren zwemmen vinden wij namelijk heel belangrijk.
 

  • Zwemveiligheid

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat uw kind zich geheel vrij in het water voelt. Daarvoor leert uw zoon of dochter op verschillende manieren om te gaan met water. Vaardigheden, als het onder water gaan, ademhaling, drijven, wenden en keren, springen, voortbewegen en het gekleed zwemmen, worden bij uw kind op speelse wijze vroegtijdig aangeleerd.
 
Als uw kind bovenstaande vaardigheden in verschillende waterdieptes beheerst, kan hij/zij zich veilig en vrij in het water bewegen. Uw kind krijgt hierdoor een veilig gevoel en kan zonder angst lekker van het zwemmen, het water en de daarbij behorende attracties genieten.

      

Geef uw kind de tijd en blijf in contact

De ontwikkeling van kinderen verloopt stapsgewijs en voor ieder kind weer net even anders. Het is dan ook moeilijk aan te geven hoe lang uw kind doet over het behalen van het Zwem ABC, maar voor het behalen van het A diploma moet u toch minimaal zeventig lessen uittrekken. Het behalen van het B en C diploma gaat wat sneller. Dit is uiteraard een gemiddelde, sommige kinderen zijn sneller en sommigen hebben wat meer tijd nodig. We geven 36 zwemlessen per jaar, waardoor je gemiddeld 2 jaar uit moet trekken voor het A diploma. 
Het leren zwemmen is een intensieve bezigheid. Kinderen hebben wel eens momenten van angst, waardoor ze een terugval kunnen hebben. Het behalen van een diploma lukt het snelst als het kind trouw de zwemlessen volgt. Belangrijk is dat u blijft communiceren met uw kind en met de coördinator. U kunt daarnaast gratis met uw kind oefenen tijdens het Oefenzwemmen  

Gratis Oefenzwemmen

Vanaf het moment dat uw kind op de wachtlijst staat voor de zwemles in zwembad Olympia, dan krijgt u de gelegenheid om samen met uw kind extra te komen oefenen. Dit is voor uw kind gratis. Een ouder of begeleider betaalt het normale entreetarief. Voor dit oefenuur hoeft u zich niet aan te melden. Vergeet echter niet de zwemleskaart van uw kind mee te nemen.
 
Uw kind mag Oefenzwemmen op zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur en op zondag van 10.00 tot 12.00 uur. Tijdens het oefenuur is het duikzeil/doorzwemgat in het water aanwezig. Op zaterdag hangt het duikzeil in het doelgroepenbad en op zondag vanaf 10.30 uur in het wedstrijdbad. Alle baden zijn geopend voor het oefenzwemmen, het wedstrijdbad vanaf 10.30 uur.

Tijdens het Oefenzwemmen is altijd een instructeur(trice) aanwezig om u en uw kind waar nodig aanwijzingen te geven. U hoeft geen drijvertjes mee te nemen. Zwembad Olympia is ruim voorzien van de benodigde middelen die u tijdens het oefenuur mag gebruiken.
 

Polsbandjes

Om zwemleskinderen extra te stimuleren tijdens de zwemlessen, deelt zwembad Olympia kleurrijke Polsbandjes uit. De polsbandjes worden van bad 0 tot en met bad 4 uitgedeeld. Ieder polsbandje signaleert een ander zwemniveau, waardoor u nog sneller op de hoogte blijft van de zwemvorderingen van uw kind.
 
Verschillende zwemniveaus
In totaal zijn er acht verschillende kleuren polsbandjes die elk een ander zwemniveau aangeven. De kleuren van de polsbandjes zijn per zwemniveau als volgt:
 
Bad 0  Ik ga op zwemles                        Rood
Bad 1  Ik ben watervrij                           Groen
Bad 2  Kijk mij nu eens zwemmen         Blauw
Bad 3  Ik zwem al in het diepe               Geel
Bad 4  Ik heb bijna mijn A diploma         Oranje
 
Bij elke overstap naar een hoger zwemniveau krijgt uw kind een nieuw polsbandje uitgereikt. Dit tot en met bad 4 Oranje daarna heeft u de mogelijkheid de bandjes zelf te kopen voor € 1,-
Brons: Hoera ik heb mijn A diploma
Zilver: Hoera ik heb mijn B diploma
Goud: Hoera ik heb mijn zwem ABC

Onze zwemles dagen en tijden zijn:

maandag, dinsdag en donderdag van 15.00 tot 19.00 uur
woensdag van 13.15 tot 18.00 uur
vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur 
zaterdag van 7.30 tot 12.15 uur

Inschrijven voor het A-diploma

Uw kind aanmelden voor de zwemles? Dat kan online!
Maar het kan eventueel ook aan de receptie van Zwembad Olympia.
Wij maken voor u het pasje aan en beantwoorden meteen uw eventuele vragen.
Ook kunt u uw voorkeursdagen aangeven voor de zwemles.

Video's

We hebben ook 3 informatieve filmpjes over zwemles bij Zwembad Olympia, klik hieronder:
In filmpje 1 ziet u alles over de eerste keer zwemles.
In filmpje 2 ziet u wat er gebeurt als uw kind naar een nieuw bad gaat. (let op: tegenwoordig gaan kinderen vanaf bad 1 zelfstandig naar de kleedkamer en gaat de ouder/verzorger alleen na de zwemles naar de kleedkamer om te helpen met afdrogen)
In filmpje 3 ziet u meer over het afzwemmen.

Meer informatie over onze zwemlessen?