Veelgestelde vragen

Wat houd een zwemles bij zwembad Olympia in?

De zwemlessen in zwembad Olympia in Waalwijk (regio Langstraat) zijn voor jong en oud. Deelnemers van alle leeftijden kunnen bij ons de benodigde vaardigheden verkrijgen om in open water en in een zwembad veilig te leren zwemmen. Naast de benodigde vaardigheden kunnen deelnemers bij ons ook hun zwemdiploma halen. Wij hebben de licentie Zwem-ABC en voldoen daarmee aan de nationale zwemveiligheidsnormen.  Naast de gewone zwemlessen bieden wij ook bijspijker zwemlessen en een zomercursus zwemmen aan.

Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen betreffende de mogelijkheden van zwemles in Waalwijk en omstreken (landgoed Driessen, Drunen, Kaatsheuvel etc.). De volgende vragen worden in dit artikel behandeld: Direct inschrijven? Klik hier!


We hebben ook 3 informatieve filmpjes over zwemles bij Zwembad Olympia, klik hieronder:
In filmpje 1 ziet u alles over de eerste keer zwemles.
In filmpje 2 ziet u wat er gebeurt als uw kind naar een nieuw bad gaat.
In filmpje 3 ziet u meer over het afzwemmen.
Waarom is leren zwemmen belangrijk?

Nederland is een waterrijk land. Als het kwik stijgt zoeken we verkoeling in verschillende wateren; zwembaden, meren, plassen en de zee. Zwemmen in de regio Langstraat kan op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld ’t Hoefsven. De gevaren van water zitten tijdens zo’n ontspannen dagje zwemmen in een klein hoekje. Daarom is het van groots belang dat kinderen en volwassenen goed leren zwemmen. De huidige diplomastructuur bestaat uit het Zwem ABC. 3 diploma’s : zwemdiploma A, zwemdiploma B en zwemdiploma C die zorgen voor een optimale zwemveiligheid bij kinderen en volwassenen. Niet alleen het veilig kunnen bewegen in water is belangrijk, er zijn nog meer redenen om te leren zwemmen.

Allereerst is recreatie een belangrijke motivatie. Recreatief zwemmen kan op veel plaatsen en is heerlijk om buiten te doen tijdens warme zomerdagen of in de winter binnen gewoon voor plezier. Zwemmen is niet alleen leuk maar ook goed voor de gezondheid. Je traint je hele lichaam zonder gewrichten te veel te belasten. Daarnaast kan de motivatie zijn om in de toekomst deel te nemen aan wedstrijdsport of aan waterrijke activiteiten zoals zeilen. De basis voor al deze activiteiten wordt gelegd met de zwemlessen in het Olympiabad in Waalwijk.
 

Wie geeft de zwemlessen?

Wij zijn Licentiehouder Nationale Zwemdiploma's. Ieder jaar worden wij onafhankelijk getoetst op kwaliteitscriteria door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Onze gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers zorgen voor de basis van een leven lang zwemplezier en -veiligheid.
Deelnemen aan de lessen van de gediplomeerde instructeurs van het Olympiabad heeft de volgende voordelen:
  • Onze zweminstructeurs zorgen voor een veilige en plezierige lesomgeving. Onze zwemonderwijzers werken volgens de gedragscode Zwembranche, blijven bijgeschoold en hebben een verklaring omtrent gedrag.
  • Het officiële Zwem ABC diploma zorgt voor veel voordelen. Het diploma wordt bijvoorbeeld erkent door politie, brandweer en sportopleidingen voor het uitoefenen van verschillende beroepen.
  • Een constante kwaliteit van de zwemles bij Zwembad Olympia. Getoetst door onafhankelijke controles en het diplomazwemmen. Kies bewust en ga voor zekerheid!
 

Wat is de beste leeftijd om te beginnen met zwemles?

Hoe oud kinderen beginnen met zwemles verschilt. Vaak beginnen kinderen met zwemles op een leeftijd van 4 of 5 jaar. Leren zwemmen op latere leeftijd kan natuurlijk ook. Zwembad Olympia biedt hiervoor verschillende mogelijkheden:
  • Zwemles voor kinderen tot 7 jaar oud.
  • Leren zwemmen voor kinderen van 7 jaar en ouder.
  • Zwemles voor volwassenen. Kinderen leren zwemmen als ze jong zijn. Voor volwassenen kan dit anders liggen. Misschien heeft u nooit zwemles gehad. Misschien heeft u watervrees. Of misschien vindt u dat u een opfriscursus nodig heeft. De lessen zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.

Zwemles, wat kost dat?

Zwembad Olympia biedt verschillende soorten zwemlessen aan zoals eerder beschreven. De prijs van de zwemles verschilt per les. De prijs voor een zwemles per uur, per maand en gemiddeld zijn hier te vinden.

Hoe kan ik de zwemvorderingen van mijn zoon of dochter volgen?

Zwembad Olympia maakt gebruik van een leerlingvolgsysteem. Alle vorderingen van de deelnemers van de zwemlessen worden digitaal bijgehouden. De resultaten staan in onze app en op de website. Hierdoor weet u waar u tijdens het oefenzwemmen extra aandacht aan moet besteden.
 

Zwemles in Waalwijk - De regio Langstraat

Zwembad Olympia ligt centraal gelegen in de regio Langstraat, Noord-Brabant. Het bad is makkelijk toegankelijk voor inwoners van Waalwijk, Drunen, Kaatsheuvel en Dongen. Ook vanuit de dorpen Sprang-Capelle, Oosteind, Waspik, Loon op Zand, Heusden en Wijk en Aalburg ligt het bad binnen een straal van 15 kilometer. Het zwembad is uiterst goed bereikbaar vanuit Landgoed Driessen. 
 

Informatie over krentenbaard en waterpokken

Er komen regelmatig vragen en opmerkingen over besmettelijke aandoeningen als krentenbaard en waterpokken.
 
Het is niet toegestaan te zwemmen als jij zelf of je kind hier last van heeft.
Dit door de besmetting voor anderen en de minder snelle genezing voor de persoon zelf.
 
Krentenbaard
Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreidt in plaats van geneest.
 
Een kind is niet alleen in het water, maar komen ook in aanraking met bijvoorbeeld materialen, de douchekraan en het bankje tijdens het afdrogen. Dit zijn allemaal plaatsen waar je iemand anders kunt besmetten. Je mag  pas weer komen zwemmen als de huid volledig is genezen.
 
Waterpokken
Veel ouders vragen zich af of een kind met waterpokken mag gaan zwemmen.
Een besmet kind kan anderen besmetten vanaf drie dagen vóór het uitbreken van de eerste waterpokken tot zeven dagen na het ontstaan van de laatste ingedroogde waterpok. Hierdoor is de besmettingsperiode vrij lang. Besmetting vindt plaats via druppeltjes vocht die uitgeademd worden. Ook contact met vocht uit de waterpokken kan voor besmetting zorgen. Besmetting is vaak niet te voorkomen, omdat een patiënt een ander al kan besmetten voordat deze zelf weet ziek te zijn.
 
Maar wanneer waterpokken eenmaal aanwezig zijn, is het duidelijk dat er een ander mee besmet kan worden. Deze besmettelijkheid duurt totdat alle waterpokken voorzien zijn van een korstje. Dan is de besmettelijkheid voorbij. Om die reden is het beter een kind met waterpokken niet te laten zwemmen: het zou andere kinderen maar ook volwassenen kunnen besmetten. Daarnaast zwemmen zwangere vrouwen ook vaak. Juist deze groep moet voorzichtig zijn met waterpokken, vanwege de kans op ernstige complicaties bij de ongeboren baby.
Daarnaast vertraagt zwemmen het genezingsproces: de korstjes worden week in het zwembad, waardoor het wondje is weer open gaat. Je mag  pas weer komen zwemmen als de huid volledig is genezen.
 
Om bovenstaande redenen is het dus niet toegestaan om te zwemmen.
Wij adviseren je een huisarts te raadplegen bij verdere vragen.
 

Meer informatie over onze zwemlessen?